Kwasy tłuszczowe omega 3 -Wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, a ich niedobór może prowadzić do pewnych zaburzeń.
Co zawiera kwasy tłuszczowe omega 3:
-Ryby – szczególnie łosoś, śledź, makrela, sardynki.
-Owoce morza
-Sushi
-Olej rzepakowy
-Siemię lniany
-Olej sojowy
-Orzechy
Wpływ OMEGA 3 na organizm -Obniża poziom trójglicerydów
-Hamuje rozwój nowotworów
-Zapobiega zapaleniom stawów
-Wspomaga leczenie stanów zapalnych
-Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości
-Korzystnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie oraz wzrok
-Szereg innych korzyści
Zapotrzebowanie na tłuszcze OMEGA 3 -Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia:
-niemowlęta i dzieci w wieku 7-24 miesięcy powinna wynosić 100 mg;
-dzieci i młodzież w wieku 2 – 18 lat – DHA i EPA 250 mg;
-osób dorosłych – DHA i EPA – 250 mg; natomiast
-kobiety ciężarne i karmiące – EPA 250 mg, DHA 100 – 200 mg.

Łukasz Milewski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *